Kiemelt látnivalók

Ártéri Sétaút  Ártéri Sétaút

A sétaút pihenőiben bemutatják azt a már majdnem elfelejtett, de példaértékű "természet és emberi tevékenység" kapcsolatot, amit a teknővájás, a kosár és gyékényfonás, valamint az eredeti tiszai halászmesterség jelentett.
A három ősi mesterségben éppen az a közös, amit az ártéri sétány élő környezete kovácsolt össze, mely nem más, mint maga a tevékenység tárgya, ami itt él, itt terem.
Bemutatásra kerül egy hajdani nyári teknős-cigány tábor, annak lakhelyül is szolgáló ekhós szekere, mint a tábor egyik legjellegzetesebb darabja.
Az érdeklődőket itt megismerhetik a kosár, illetve gyékényfonás anyagait, az áru (kosár, szakajtó stb...) készítésének egyes fázisait.
Az ismertető táblák a mesterség és termékei felhasználásáról részletes magyarázatot adnak. A halászmesterséget a Göbe partjára épített korcolt nádtetejű halászkunyhó mutatja be. A látogatók megismerkedhetnek a halász által oly gyakran használt varsával, a különböző hálókkal és a mester-fogásokkal. A bemutató alkalmával a halászladik kipróbálására akár sor is kerülhet.

További információk:
Szabics Kikötő és Szabadidőpart - Tiszafüred-Örveny
Telefon: +36 30 954 8620
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.szabicskikoto.hu

be137bebd0e231fda8832442f320509c.jpg