Épített örökségek

Tiszaigar

       Magyarország Észak-Alföldi Régiójához tartozó Jász-Nagykun-Szolnok megye északkeleti csücskében található Tiszaigar települése. A község a 34-es főút mellett helyezkedik el. Szomszédságában található a Tisza-tó és a Hortobágyi Nemzeti Park.
       Tiszaigar minden bizonnyal korai, már a 13. század előtt is létező település volt. Későbbiekben a Losoncziak és az Abádiak osztoztak a falun, majd a Bajoniak, a Sztáraiak, az Abádiak és a Szőlősiek voltak a falu birtokosai, ám zálogbirtokosként a Bessenyei család, illetve bérlőként a Nagylucsei Orbán püspök is ismert volt. A Széky Tiszaigarcsaládról – Széky Pál egri hadnagy révén -, mint birtokosról először az 1590-es években történt említés. Igar a Szolnoki vár eleste után török fennhatóság alá került. A 17. században a tatárok földúlták, ám rövidesen újra benépesítették.
A Széky család leszármazottai és rokonai révén később több nemesi család is birtokot szerezett Igaron. Közülük érdemes megemlíteni a Dapsy, a Szemere, a Lipcsey, a Király, az Okolicsányi, a Veresmarty családot.

A település látnivalói:
Római katolikus (Nepomuki Szent János-) templom, Református templom, I. világháborús emlékmű, Tiszaigari Arborétum Természetvédelmi Terület, Mátyás király-fa

Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszántúli részén, annak északkeleti, Hajdú-Bihar megyével szomszédos határán fekszik, Tiszafüredtől kb. 10 km-re, délkeletre.

Megközelíthetősége

A település közúton a Tiszafüred-Fegyvernek közötti 34-es főúton érhető el. A közúti tömegközlekedést a Jászkun Volán Zrt. autóbuszai végzik.

 

Története

Tiszaigar Árpád-kori település, mely egykor a Tomaj nemzetség Abádi ágának ősi birtoka volt.

A település nevét 1325-ben Csanád egri püspök által kiállított bizonyságlevél említette először, melyben a Tomaj nemzetség Abádi ágából származó Abádi Sebestyén fia Lóránt az apja testvérétől Úztól származó Péter özvegyét és leányát 50 márkával kielégítve, bizonyságot tett affelől, hogy a nemzetség női családtagjai és örököseik ezután Abád, Szentimre, Tinódtő és Igar nevű birtokokra semmiféle jogot nem igényelnek.

Nevezetességei

  • Római katolikus (Nepomuki Szent János-) templom: 1782-1785 között épült, késő barokk stílusban.

  • Római katolikus plébánia: 1782-1785 között épült, késő barokk stílusban.

  • Református templom: 1789-ben épült, késő barokk stílusban. Tornya 1941-ben készült.

  • Első világháborús emlékmű

  • Millenniumi emlékoszlop: 2000-ben készült.

  • Tiszaigari Arborétum Természetvédelmi Terület

  • Kocsányos tölgyek 1

  • Mátyás király-fa 2


Tiszaigar
Tiszaigar Község Önkormányzat

 

Szilágyi László polgármester
Szincsák István jegyző
5361 Tiszaigar, Dózsa György út 19.
Tel./Fax: +36 59 513 017
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.tiszaigar.eu

be137bebd0e231fda8832442f320509c.jpg