Mezőkövesdtől 19 kilométerre, délkeletre található, a megye déli határán. Csak közúton érhető el, legegyszerűbben a 3-as főútról Mezőkövesdnél lekanyarodva. A szomszéd községek: Borsodivánka és Tiszavalk.

A községet a Borsodi Mezőség és a Tisza határolja. Közelében, Poroszlónál régóta átkelőhely van a Tiszán. A síkság a folyó szabályozása előtt ártér volt, területén a Bükkalján eredő kisebb patakok sietnek a Tiszába. A táj éghajlata, csapadékviszonyai az alföldre jellemzőek. Határában kezdődik a Tisza-tó, melynek a községhez közelebb eső felső vége védett madárrezervátum.

A vidék ősidők óta alkalmas volt letelepedésre. A régészeti ásatások gazdag bronzkori leleteket hoztak a felszínre. A honfoglaló magyarok is községet alapítottak a Tisza mellett. Első okleveles említése 1331-ből való, és ebből kitűnik, hogy a község már korábban is létezett. Több család is birtokolta mellettük egy ideig a felsőtárkányi karthauziak, (a néma barátok) is tulajdonosok voltak.

A törökök, mint a szomszédos falvakat négyest sem kerülték el, behódoltatták, majd felégették. A település sokáig pusztaság volt, később tulajdonosa, a Szepessy család újjáépítette. Ezzel egy időben újra kellett telepíteni a lakosságot is. Annak érdekében, hogy az új lakók huzamosabb ideig telepedjenek meg, átmenetileg különböző kedvezményeket kaptak. Ezek lejártával azonban újra megnőttek a szolgáltatási kötelezettségek, ami egyéb tényezőkkel együtt nagyfokú elszegényedéshez vezetett.

A község lakói mindig az állattenyésztésből és a földművelésből éltek. A Tisza és a patakok öntözte legelők kedveztek a szarvasmarha- és a birkatartásnak. A jobb minőségű földeket felszántották, gabonát és takarmánynövényeket termeltek. Kiegészítésként halászattal és háziipari tevékenységgel foglalkoztak. Mivel a község viszonylag távol esik a fő közlekedési utaktól és az ipari körzetektől, csak kevesen kerestek maguknak elhelyezkedési lehetőségeket az iparban. Az utóbbi időben a meglévő munkahelyek száma is lecsökkent, ami a munkanélküliek magas arányát eredményezte.

A község fejlődése jelentős volt az utóbbi időben. A korábban kiépített víz- és telefonhálózat után a község teljes területén kiépítésre került a vezetékes gázhálózat és a szennyvízcsatorna hálózat. Ezzel a községben a teljes közművesítés megvalósult.

Négyes településnek 1993 óta a francia Voinsles településsel van testvér települési kapcsolata.

Katolikus templomunk több mint 100 éves, névadója, egyben védőszentje Nepumuki Szent János.

Noha Négyes nevét 1277-ben említi első ízben egy okleveles forrás, temploma majdnem 700 évvel később épült meg. A XV. századtól a négyesi előnevű Szepessy család birtoka volt a község területe, 1571-ben az egri káptalan is használt itt telkeket. A falu az 1500-as évek közepén, majd a XVII. században hosszú időre elnéptelenedett. 1766-ban a Szepessy család egyik katolizált ága és az egri káptalan benépesítette az akkor már másfél százada üres területet. Az új lakók közül 1768-ban 84 római, 42 görög katolikus volt, protestáns egy se. Ekkor csupán egy fából összetákolt harangtorony állt, se temploma, se kápolnája nem volt a falunak. A lelkipásztori teendőket a szomszédos települések plébániái látták el, miséző helynek 1801-ben egy magánházat jelöltek ki.

Az 1810-es évek végén az akkori egri kanonok ismertette az általa felépítendő kőtemplom tervét, majd hamarosan elhelyezték annak alapkövét, a falakat is egy méter magasságig felhúzták, de mert a kanonok eltávozott az egyházmegyéből, az építkezés leállt. A hívek ugyan sürgették a templom befejezését, az érsek álláspontja azonban akkoriban az volt, hogy előbb épüljön a településen iskola.

Az iskola 1906-ban készült el, ezután sikerült szerződést kötni templomépítésre. Ez a megállapodás az eredetileg tervezettnél nagyobb templomról szólt, így a korábban félig felhúzott templomot lebontották. Négyes jelenlegi templomát 1909. május 16-án áldották meg, belső felszerelését 1909-1910-ben állították be. Azóta többször felújították, legutóbb a 2010-es évek elején.

 


Négyes Község Önkormányzata

Farkas Andrásné polgármester
Dr. Katona Kálmán körjegyző
3463 Négyes, Rákóczi utca 45.
Tel./fax: +36 49 539 017
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.negyes.hu 

 

Orvosi rendelő


Rákoczi utca 45

Tel:+3649339223

Rendelési idő

Szerdán:10:00-14:00

Az ápolónő mindennap bent van 08:00-16:00-ig!

 

A fogorvosi rendelő illetve gyógyszertár Borsodivánka irányában elérhető!

be137bebd0e231fda8832442f320509c.jpg